492 kilo, an extended piano recital

Acht componisten ‘componeren’ een ‘stuk’ voor ‘pianist’ Frederik Croene. De focus ligt op de fysieke massa van het instrument, niet op tradities of abstracte klank. Die spelen niet zo’n belangrijke rol in de voorstelling. De piano wordt onbevangen benaderd, nieuwsgierig naar zijn direct aanspreekbaar klankpotentieel en visuele robuustheid. Enthousiast voegen de componisten er video, midi-klavier, een ijssculptuur, projecties op oude piano onderdelen, mechanische klankobjecten, talloze contactmicrofoons, software of conceptuele perspectieven aan toe..Het begeesterende zelfvertrouwen waarmee deze kunstenaars hun opdracht opnemen, bewijst dat ze deel uitmaken van een nieuwe golf van complexloze talenten die de klassieke muziek de vernieuwende -en altijd gezonde- schop onder de kont kan geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *