Roll over Czerny, Beethoven en Liszt

Beethoven, Sonate Opus57 inf – Appassionata (1805), Liszt, Etudes d’Execution Transcendante (1852), Czerny/Croene, Roll over Czerny (1830/2011), Met dank aan Mark Delaere (Transit Festival) en Pieter-Paul Mortier (Artefact Festival)

De Oostenrijkse pianist en componist Carl Czerny (1791-1857) werd onsterfelijk door zijn onovertroffen studiemateriaal voor piano. Het grootste deel van dit pianotechnisch oeuvre was hoofdzakelijk bedoeld als een trainingsprogramma voor een vlot en vaardig vingerspel bij het instuderen van virtuoze pianomuziek. Zo vormde de aartsmoeilijke sonate Appasionata van Beethoven voor zijn leerling Czerny een aanleiding om voorbereidende oefeningen (études) te componeren. Een musicologisch vervolg hierop zijn de Etudes d’Execution Transcendante van Liszt die zelf les kreeg van Czerny en het werk aan zijn leermeester heeft opgedragen. Zoals het mechaniseren van productieprocessen industriële successen verhoogde, ontleenden 19de eeuwse klaviervirtuozen hun mythische status onder meer aan de pianostudie.

Roll over Czerny zoomt met een 21ste eeuwse blik in op het virtuozendom en geeft schoolse etudes een plaats op het concertpodium tussen de meesterwerken waar ze horen. Hierdoor krijgt het publiek een inkijk op het verborgen wordingsproces van de pianist. Om deze openbaring volledig te maken, verliest ook de piano aan het einde van het concert alle mechanische componenten tot er een pianokader – Le Piano Démécanisé – overblijft. Voorgeprogrammeerde klankidealen verdwijnen en geven ruimte aan ‘gedemechaniseerde’ geïmproviseerde muziek. In dit concert werpt Frederik Croene zich dan ook op als een ambassadeur van traditie en vernieuwing, precies zoals Czerny een spilfiguur tussen Beethoven en Liszt was.

Programma

Beethoven (23′) | Sonate Opus57 in f, Appassionata (1805)
Allegro assai. Andante con moto. Allegro ma non troppo
Liszt (10′) | Etudes d’Execution Transcendante (1852, opgedragen aan Czerny)
No.4 ind, Mazeppa. No.7 inEs, Eroica
Czerny/Croene> (30′) | Roll over Czerny (1830/2011)
Originele studies uit Die Schule der Geläufigkeit Opus 299 Cahier 4 van Carl Czerny op vleugelpiano in
combinatie met nieuwe muziek voor Le Piano Démécanisé en laptop (softwareontwikkeling door
Kristof Lauwers voor Stichting Logos).

31. Molto allegro
32. Presto volante
33. Molto allegro e veloce
34. Allegro molto vivo ed energico
35. Allegro vivacissimo
36. Presto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *