Häxan

Bezeten nonnen, satanische rituelen, foltering en inquisitie… De Zweedse cultfilm Häxan uit 1922 onderzoekt bijgeloof en vervolging in de Middeleeuwen, en brengt tegelijk deze duistere wereld tot leven. In een mengeling van documentaire en reconstructie, geschiedenis en verbeelding voert regisseur Benjamin Christensen de toeschouwer mee in een spektakel van hysterie en onkuise verlangens. Vol visuele flair, en moeiteloos laverend tussen middeleeuwse vignetten en moderne duiding, combineert deze film horror en zwarte humor tot zijn eigen occulte genre.

In het kader van het Internationaal Film Festival Vlaanderen Gent trakteert Art Cinema OFFoff  u op een unieke soundtrack, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door pianist Frederik Croene. Een Hammond orgel, tijdens een concert in Brussel in 1971 als het ware ritueel geprepareerd door Keith Emerson (van Emerson, Lake & Palmer), die het doorboorde met dolken, op één hoek liet rondtollen en het bereed als een wilde stier, vormt het ideale instrument voor een Häxan soundtrack. Geflankeerd door materiaal uit de onderste regionen van het klassieke instrumentarium brengt Croene live experimentele muziek, die de surreëele onderlaag van de film op feestelijke wijze ontmaskert.

Voeg hierbij nog eens de betoverende locatie van het Gravensteen, dat met zijn eigen middeleeuwse geschiedenis en foltermuseum het perfecte historische  kader biedt,  en het alchemistisch recept voor een reis door de tijd is compleet.

Benjamin Christensen – Häxan (1922), 35mm, 105’, ingekleurd, zonder geluid, met Zweedse tussentitels en Engelse ondertitels. Zondag 16 oktober, 20u, Joan Vandenhoute-Zaal, Gravensteen, Sint-Veerleplein 11, Toegangsprijs 10€/7€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *