Roll over Czerny, Craenen en Prins

Roll over Czerny is een muziekhistorisch concept dat de schoolse studies van de 19de eeuwse componist Carl Czerny combineert met de intuïtieve oerklank afkomstig uit de buik van een afgedankte buffetpiano. Czerny legde de focus exclusief op het vingertechnische aspect van pianospelen, hij had geen andere muzikale pretentie. Een ontmantelde piano schakelt echter alle vingertechnische mogelijkheden uit.
Pianist Frederik Croene speelt tijdens deze voorstelling een zestal Czerny etudes op een vleugelpiano. Daarbovenop speelt hij muziek op Le Piano Démécanisé, een piano ontdaan van alle mechanische componenten. Met behulp van de computer klinkt die muziek op hetzelfde moment als de net daarvoor gespeelde etudes. Het resultaat is bevreemdend compatibel…

In opdracht van Frederik Croene werkten componisten Paul Craenen en Stefan Prins, beiden in oorsprong pianisten, een serie etudes uit. Net zoals het conceptuele Roll over Czerny kozen de componisten ervoor om ook het instrument piano en het pianistenberoep zelf als onderwerp van hun compositie te nemen. Zo plaatst Stefan Prins (°1979) de pianist in een hypertechnologische setting van webcams, videosamples, midi-klavier, joystick, midi-pedaaltjes en contactmicrofoons.
Paul Craenen (°1972) laat de pianist op een conventionele manier spelen, maar in elke studie wordt met behulp van microfoons een digitale klankbewerking aan de klankoutput toegevoegd. Daarmee plaatst hij een volledig nieuw instrumentaal concept naast de twee invloedrijkste pianoconcepten uit de muziekgeschiedenis, het Wohltemperierte Klavier van Bach en de Prepared Piano van John Cage.

Programma
Paul Craenen (°1972)
Das Wohlpreparierte Klavier, Etudes nrs 2, 4 en 5 (2009)
Voor buffetpiano en ringmodulatie (laptop).
Een opdracht van Frederik Croene

Stefan Prins (°1979)
Etudes Intérieures #2-5 (2011)
Voor vleugelpiano, video, midi-klavier, laptop.
Video-registratie van improvisaties Frederik Croene: Kobe Wens
Programmatie: Stefan Prins & Klaas Verpoest
Een opdracht van Frederik Croene.

Czerny/Croene (°1973)
Roll over Czerny (1830/2011) (30′)
Voor vleugelpiano, Le Piano Démécanisé en laptop (software ontwikkeling door Kristof Lauwers voor Stichting Logos)
Originele studies uit Die Schule der Geläufigkeit Op. 299 Cah. 4 van Carl Czerny, gecombineerd met nieuwe muziek op een ontmantelde piano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *